Alsóörs – a szerethető balatoni nyaralóhely

Az alig több mint 1500 állandó lakosú Alsóörs a Balaton keleti medencéjének északi partján, a 71-es út mentén, Balatonfüred és Balatonalmádi közt félúton található lankás, napsütésben bővelkedő domboldalakkal körülvéve a kiváló adottságú bortermőhelyeiről és borászatairól méltán híres csopaki borvidéken.

A szerethető jelzőre valóban rászolgál a település, hiszen méretei, fekvése és minden adottsága alkalmas arra, hogy a legkedveltebb balatoni úticélok közt emlegethessük.
Nyaranta turisták népesítik be az amúgy csendes falut, akik többet közt azért érkeznek ide, mert Alsóörs strandja a legjobbaknak járó 5* -os besorolást kiérdemlő Kék Hullám Zászlós fürdőhelyek egyike.

Loading...

Laroba Wellness Hotel*** – egy biztos pont a Balatonon

Loading...

Hogy miért tartjuk magunkat biztos pontnak? Mert Budapestről másfél órányi autóúttal elérhetők vagyunk és az északi part fővárosa, Balatonfüred is csak negyed órányira található tőlünk.  Továbbá mert a szálloda Alsóörs központjától 400 m-re helyezkedik el, 300 méterre a hajó-, busz- és vasútállomásoktól és 250 méterre községünk ismert strandjától.

A Laroba Wellness Hotelben a minőségi éttermet, igényes kávézót és színvonalas szálláslehetőséget keresők helyben megtalálnak minden, amit kerestek. Így hát valóban megállja a helyét kijelentésünk, miszerint nálunk biztos pontra lelnek a nyugalmat kereső vagy épp felfedező szellemű turisták is.

Büszkeségünk, az északi part egyik legkedveltebb családbarát strandja

Árnyékos part, mediterrán pancsolóöböl és gyerekparadicsom, baba-mama szoba, nyáron színházi előadások a lurkóknak, újdonságként Aqua Fun vízi élménypark, strandfoci- és strandröplabdapályák, szabadtéri sport- és fitness berendezések, térítésmentes WIFI, nagy melegben hűsítő vízpermetet szóró kapu, nyaranta egészségügyi szolgálat, szabad- és  beltéri zuhanyzók, mellékhelyiségek és öltözők, mozgáskorlátozott WC…

Ezek alapján biztosan Önnek is felcsillan a szeme, hiszen a tőlünk pár percnyi sétával elérhető községi strand kiváló balatoni fürdőhely, mely méltán kiérdemli a fentiekben említett Kék Hullám Zászló elismerést. Nyitva tartásról és jegyárakról bővebb információ érhető el szállodánkban vagy ide kattintva.

Loading...

Színvonalas rendezvények, épített örökségek és csodás látnivalók

Az alsóörsi programok sorából kiemelkedik a 2019.06.05-06.09. közt 20. alkalommal megrendezésre kerülő, nagymúltú motoros találkozó, a Harley Davidson Open Road Fest.

 

 

Elmondható, hogy rendezvényből szinte minden hétre jut egy a nyári időszakban, hiszen a Falunap, az Everness Fesztivál, a Sörfesztivál és a Vendégmarasztaló Fesztivál is közkedvelt eseményeknek számítanak. Sőt, szezonon kívül is rengeteg izgalomra számíthatunk, hiszen Horgász- és Halfőző verseny, Palacsinta Fesztivál, Szüreti bál, Márton-napi vígasság és a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó rendezvények is színesítik az esemény -palettánkat.

 

A baráti kirándulások és a komolyabb teljesítménytúrák kedvelőinek egyaránt sok érdekes útvonalat kínál környékünk, úgy mint a falu határában áthaladó országos kéktúra, a Malom-völgy, Királykúti-völgy és a Jobbágyok erdeje, valamint a Balaton-felvidék kihívásokkal teli túrahelyszínei.

A településen számos látnivaló található, melyek közül kiemelnénk a nemrégiben újjáépített Somlyó-hegyi kilátót, melyet Alsóörs északi részén, a temető feletti erdőben fedezhetünk fel. Alsóörs és Balatonalmádi között fekszik, de közigazgatási hozzánk tartozik a Csere-hegyi kilátó, mely egy reneszánsz lakótoronynak is beillő, vörös homokkőből épült, 360 fokos körpanorámát nyújtó torony. Mindkét helyről csodálatos látvány tárul elénk, így feltétlenül javasoljuk útba ejteni őket.

 

További érdekes helyszín a község központjában üzemelő “Kocsma”, melynek falain belül gazdag gyűjtemény található népi eszközökből és használati tárgyakból. Múzeum jellege mellett a budapesti és a veszprémi színházi élet képviselőinek kulturális találkozóhelye.

Az épített örökségek kedvelőinek figyelmébe ajánljuk református- és római katolikus templomainkat és az ország legrégebbi gótikus udvarházát, a Török-házat, melyet a falu legjobb kilátással rendelkező pontjára építettek, így innen tökéletesen belátni a Balaton keleti medencéjét. Az épület egy kiállításnak ad otthont és főszezonban kulturális rendezvények helyszínéül is szolgál.

 

A falu határában régen kőbánya üzemelt, amelyben a környék jellemző kőzetének számító vörös homokkövet bányászták. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy ma is sok vörös köves épület és kerítés látható Alsóörsön. A bányát idővel bezárták, azonban turisztikai céllal egy harminchat soros, enyhén félköríves nézőteret alakítottak ki területén, mely szabadtéri színházi előadások otthonául szolgál és a köznyelv amfiteátrumnak nevezi.

 

A kerékpározás szerelmeseinek izgalmas kalandokat tartogat a Balatoni Bringaút, a vitorlázást preferáló közönség számára pedig az oktatással, -kölcsönzéssel és -kirándulásszervezéssel foglakozó cégek személyre szabott lehetőségekkel állnak rendelkezésre településünkön.

Balaton Riviéra – felejthetetlen élmények gyalog, két keréken és vitorlással

A baráti kirándulások és a komolyabb teljesítménytúrák kedvelőinek egyaránt sok érdekes útvonalat kínál környékünk, úgy mint a falu határában áthaladó országos kéktúra, a Malom-völgy, Királykúti-völgy és a Jobbágyok erdeje, valamint a Balaton-felvidék kihívásokkal teli túrahelyszínei.

A kerékpározás szerelmeseinek izgalmas kalandokat tartogat a Balatoni Bringaút, a vitorlázást preferáló közönség számára pedig az oktatással, -kölcsönzéssel és -kirándulásszervezéssel foglakozó cégek személyre szabott lehetőségekkel állnak rendelkezésre településünkön.

Loading...

Változatos programok és helyszínek a környéken

Felsorolni szinte lehetetlen régiónk látnivalóit, azonban pár kiemelkedő úticélt összegyűjtöttünk vendégeinknek.

További környékbeli látnivalók:
– Balaton-Felvidéki Nemzeti Park – természetközeli kirándulóhelyek sokasága
– Királykút – romantikus kirándulóhely  a kék túraútvonal mentén
– Lovas – Európában egyedülálló őskori festékbányával
– Malom-völgy védett természeti terület – Felsőörs
– Forrás-hegyi geológiai tanösvény és bemutatóhely – Felsőörs
– Paloznaki Tájház
– Forrás Kertmozi – Csopak
– Csonkatorony – Csopak
– Plul vízimalom – Csopak
– Angolkisasszonyok nyaralója – Csopak
– Ranolder kastély – Csopak
– Madárles és Csillagvárta – Csopak
– Csákány-hegyi kilátó – Csopak
– „Oroszlán a Balatonban” szobor Csopak és Balatonfüred között

További részletes látnivalókért, biciklis útvonalakért és térképekért kérjük forduljon az egész évben nyitva tartó alsóörsi Tourinform irodához az alábbi elérhetőségek egyikén:

Tourinform Iroda Alsóörs

Cím: 8226 Alsóörs, Vasút u. 3., GPS: 46.984739, 17.976819
E-mail cím: alsoors@tourinform.hu; info@balatonriviera.hu
Telefon: +36 87 575 000; +36 70 371 8501
További leírások és képek elérhetők a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület weboldalán itt.

Kifejezetten gyerekes családoknak ajánljuk:
– a Meseterápia Központot Paloznakon
– a Balatoni Élményparkot Csopakon
– a Dottó és Liliputi Kisvasútat Balatonfüreden
– az Annagora Aquaparkot Balatonfüreden
– a Balatoni Bob izgalmait Balatonfűzfőn
– és a Veszprém Zoo állatkertet